Stefan Zweig (1881-1942) vokste opp i en privilegert jødisk familie i Wien, rundt forrige århundreskifte. Han var forteller, essayist, lyriker, biograf og dramatiker av internasjonal rang og berømmelse.
På denne tiden var Wien selve episenteret i europeisk kulturelt liv. Freud utviklet psykoanalysen her, og nyvinninger innen litteratur, musikk, malerkunst, vitenskap og arkitektur skjøt fart i den østerriksk-ungarske hovedstaden. Stefan Zweig selv var intet unntak. Han begynte som lyriker, men inspirert av Freuds psykologi gikk han blant annet over til å skrive mesterlige noveller om kaotiske følelser og sjelelige kriser. Her kan nevnes den utmerkede Sjakknovelle som fortsatt foreligger i både bokmål og nynorskoversettelse.
Hans siste utgivelse, memoarboken Verden av i går, står for ettertiden som et enestående dokument over det gamle Europa og dets undergang gjennom to verdenskriger. Boken er en fest å lese! En feiring av Europa i dets glansdager. Den alltid livlige og begeistrede Zweig tar leseren med rundt på reise og lar oss møte de største kunstnere og berømtheter. Samtidig bygger krigens murer seg høye rundt de lettlivede wienerske kulturmenneskene. Verden av i går er et av verdens mest siterte historiske verker. Samtidig er boken så medrivende, elegant og velskrevet at den mest av alt minner om en storslått roman.
Zweig kjempet ivrig for freden og frihetens sak, men i 1942 tok han sitt eget liv i fortvilelse over den europeiske kulturs undergang.