Spill Hungry Cats
Årets Barnespill 2020
Et spennende strategi familiespill for barn, barnefamilier og voksne.
Du skal flytte din sultne katt slik at du samler så mange matfaboritter som mulig. Du må passe deg for å få knuste tallerkner - da mister du poeng.
Spillet er raskt å lære og man blir bedre og bedre jo mer man spiller!
- Alder: fra 8 år
- Antall spillere: 2-4
- Spilletid: 15 min
«Dette ser enklere og barnsligere ut enn det faktisk er – vårt testpanel av småunger, eldre søsken, foreldre og besteforeldre storkoste seg. Spillet består av ordinære pappbrikker med bilde av ulike matretter, og målet er å fôre katten din. Matbrikkene plasseres i et 5x5 rutenett på bordet – og du får tak i en av dem ved å skyve nye brikker inn i firkanten slik at andre faller ut på motsatt side. Det gir god trening i romfølelse, du må tenke to-tre ledd fram slik at du ikke gjør det for enkelt for de andre katteeierne, og i tillegg er poengsystemet slik at du bør regne litt underveis før du bestemmer deg for bacon, fisk eller pizza.
Pluss: Enkelt spill med mange lag.
Minus: Et brett for brikkene ville gjort spilletperfekt.
Passer for: Den som liker katter. Og tall.»
– Stavanger Aftenblad
«I dette spillet er man katter som kaster seg over menneskenes særdeles fristende oppdekte bord.
Før spillet begynner «dekkes bordet», som består av at man blander alle de 88 matbrikkene og legger ut dem i bunken med bildesiden ned ved siden av spillområdet. Så trekkes det brikker som legges i et 5x5 rutenett med bildesiden opp. Til slutt velger hver spiller en kattebrikke.
Matbrikkene viser enten en rett (reker, kyllinglår, ost, bacon, pizza, pasta, fisk eller is) eller en spesialbrikke; lokkemat, som frister katten til å flytte ett ekstra felt - kattesekk, som fungerer som en joker ved slutten av spillet - knust tallerken, som fungerer som et eget sett og gir negative poeng ved spillets slutt).
I din tur må flytte katten akkurat 2 felt i rutenettet, som vil si at du skyver rekken med matbrikker i den retningen du beveger katten. Matbrikken(e) som blir dyttet ut på denne måten er de brikkene du samler inn, og som ved spillets slutt vil gi deg poeng. Kattene kan ikke flytte seg diagonalt, tilbake til feltet den akkurat kom fra, mot andre katter eller gå ut av rutenettet med vilje. Til slutt legges det ut nye brikker på de rekkene oppstod tomrom i. Husk at kattene tar en plass i rekkene den står i.
På alle matrettbrikkene står det et tall, og det angir ikke poengene de er verdt, men hvor sjeldne de er. Og målet med å samle dem inn er å danne sett og sekvenser av dem, og det er disse som vil gi poengene. Et sett er én eller flere like retter (brikker med samme tall), og en sekvens ser naturligvis to eller flere ulike retter, men som er i rekkefølge (altså en synkende eller økende tallrekke i rekkefølge). Uansett hva man samler får en poeng i henhold til hvor mange brikker det ligger i settet/frekvensen - som selvfølgelig er stadig økende.
Ettersom det både er mulig, og svært sannsynlig at katter blir «fanget» i rutenettet, kan en når dette skjer flytte den ut av rutenettet og forsette fra hvor en vil fra utsiden, akkurat som ved begynnelsen av spillet.
Spillet slutter umiddelbart når en spiller må trekke en brikke og det ikke er noen flere brikker igjen.
Hungry cats er et forkledd abstrakt spill i barnedrakt, men som med et annet tema godt kunne vært et familiespill i den enklere skalaen. Her er det bryning av taktiske evner, da en i hver tur må utnytte flyttene sine best mulig så en får tak i de matrettene som vil gi deg mest poeng. Det er ikke mulig å legge noen strategi, da «brettet» endrer seg så mye fra tur til tur, og man ikke får noe forvarsel om hvilke brikker som vil komme inn i rutenettet. Selv om dette er mer kontrollerbart mot slutten for de som liker å telle brikker (kort).
Og som et sett-samlingsspill som fungerer svært bra for både barn i skolealder og familier. Det trengs ingen leseferdigheter og poengscoringen er enkel og oversiktelig da hver spiller får en oppsummeringsbrikke. Så da dreier alt seg om i hvilken grad barna ser hvordan det lønner seg å ta brikker. En bra utfordring for både små og store, som ikke er så vant til å tenke i disse baner.»
– Brettspillguiden.no