Kjemisk mattrygghet
prinsipper for toksikologisk risikovurdering og risikohåndtering av mat
- Format: Pocket
- Antall sider: 230
- Språk: Bokmål
- Forlag/Utgiver: Paulsen forlag
- Nivå: Voksen
- EAN: 9788269188035
- Kom i salg: 24. mai 2022
- Utgivelsesår: 2022
- Tittel på originalspråk: Kjemisk mattrygghet
- Bidragsyter: Alexander, Jan (for) ; Paulsen, Jan Erik (for)
- Utgave nr.: 1
- Emnekategori: Diett og ernæring, Matsikkerhet og -forsyning, Næringsmiddelteknologi
650,-
Et stort antall kjemiske stoffer overføres til maten på ulike trinn i matproduksjonskjedene slik som miljøgifter, giftige metaller, naturlige gifter i planter, marine algetoksiner, sopptoksiner, radioaktive stoffer og forurensninger som dannes under bearbeiding av maten. I tillegg brukes også kjemikalier i matproduksjonen. Dette gjelder plantevernmidler, veterinære legemidler, tilsetningsstoffer, aromastoffer og materialer i kontakt med mat. Boken Kjemisk mattrygghet handler om disse stoffene og hva som kreves for å sikre trygg mat.
Forfatterne beskriver prinsippene for hvordan ekspertene vurderer helserisiko av kjemiske stoffer i mat og dernest hvordan samfunnet ved matmyndighetene håndterer helserisikoen ved hjelp av regelverk, grenseverdier og tilsyn.
Sentrale temaer i boken er:
Hvordan vurderer vi helserisiko av kjemiske stoffer i mat?
Hvordan identifiserer og karakteriser vi helseskadelige effekter av kjemiske stoffer i mat?
Hvordan setter vi helsebaserte veiledningsverdier for trygg eksponering av kjemiske stoffer i mat?
Hvordan setter matmyndighetene grenseverdier for de kjemiske stoffene i mat?
Hvordan håndterer matmyndighetene helserisiko fra kjemiske stoffer i mat gjennom regelverk og tilsyn?
Boken Kjemisk mattrygghet er skrevet for studenter og fagpersoner innen matfagene og matforvaltningen. Den kan også være nyttig for andre som ønsker å orientere seg i fagfeltet.
Jan Erik Paulsen, dr. scient, er professor emeritus i mattoksikologi ved Veterinærhøgskolen (NMBU). Han var tidligere seniorforsker ved Rikshospitalet og Nasjonalt folkehelseinstitutt (FHI). Han har spesialkompetanse innen fysiologi, patologi, mattoksikologi, kjemisk karsinogenese, ernæringsbiologi og helserisikovurderinger av mat.
Jan Alexander, dr. med, er leder av Hovedkomiteen i Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM). Han var tidligere fagdirektør og assisterende direktør ved FHI. Han har arbeidet som ekspert for European Food Safety Authority (EFSA) og
Forfatterne beskriver prinsippene for hvordan ekspertene vurderer helserisiko av kjemiske stoffer i mat og dernest hvordan samfunnet ved matmyndighetene håndterer helserisikoen ved hjelp av regelverk, grenseverdier og tilsyn.
Sentrale temaer i boken er:
Hvordan vurderer vi helserisiko av kjemiske stoffer i mat?
Hvordan identifiserer og karakteriser vi helseskadelige effekter av kjemiske stoffer i mat?
Hvordan setter vi helsebaserte veiledningsverdier for trygg eksponering av kjemiske stoffer i mat?
Hvordan setter matmyndighetene grenseverdier for de kjemiske stoffene i mat?
Hvordan håndterer matmyndighetene helserisiko fra kjemiske stoffer i mat gjennom regelverk og tilsyn?
Boken Kjemisk mattrygghet er skrevet for studenter og fagpersoner innen matfagene og matforvaltningen. Den kan også være nyttig for andre som ønsker å orientere seg i fagfeltet.
Jan Erik Paulsen, dr. scient, er professor emeritus i mattoksikologi ved Veterinærhøgskolen (NMBU). Han var tidligere seniorforsker ved Rikshospitalet og Nasjonalt folkehelseinstitutt (FHI). Han har spesialkompetanse innen fysiologi, patologi, mattoksikologi, kjemisk karsinogenese, ernæringsbiologi og helserisikovurderinger av mat.
Jan Alexander, dr. med, er leder av Hovedkomiteen i Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM). Han var tidligere fagdirektør og assisterende direktør ved FHI. Han har arbeidet som ekspert for European Food Safety Authority (EFSA) og